Mikä on innovaatioseteli?

Mikä on innovaatioseteli? Mitä sen avulla on mahdollista tehdä?

Vaikka kyseinen tuote on ollut jo pitkän aikaa Business Finlandin ja sitä ennen Tekesin työkalupakissa, moni ei kuitenkaan ole kuullut sen olemassa olosta. Tämä postaus pyrkii vastaamaan kysymyksiin sekä tarjoamaan käytännön vinkkejä siihen, kuinka innovaatiosetelin avulla saadaan eniten lisäarvoa. Jos innovaatioseteli on jo ennestään tuttu ja kaipaat apua hakemuksen tekemiseen niin ota meihin yhteyttä.

Alla olevan pikavalikon avulla, pääset myös suoraan itseäsi eniten kiinnostavaan osioon

 1. Mikä on innovaatioseteli?
 2. Miten innovaatioseteliä voi hyödyntää käytännössä?
 3. Miten innovaatioseteliä voi hakea?

Mikä innovaatioseteli on?

Innovaatioseteli on Business Finlandin (entinen Tekes) tarjoama tukimuoto suomalaisille pk-yrityksille. Muista tukimuodoista poiketen, innovaatioseteli on saajalleen 100-prosenttinen tukimuoto, eli sitä ei tarvitse maksaa takaisin.

Yritystukea on kehitetty aktiivisesti eteenpäin ja siihen on tullut positiivisia päivityksiä lähes vuosittain:

 • Vuonna 2020, tuki oli 5 000 € suuruinen, mutta se sisälsi 1 000 € omavastuun, joka tuli hoitaa omarahoitteisesti.
 • Vuonna 2022 omavastuuosuus poistui kokonaan ja tuki nousi 5 000 € suuruiseksi.
 • Vuonna 2023 sitä nostettiin taas 1 000 eurolla, jolloin tukimuoto kasvoi 6 000 € arvoon.
 • Tällä hetkellä innovaatioseteli on tauolla (alkaen 8.10.2023), mutta odotamme mielenkiinnolla, että minkälaisia mahdollisuuksia ensi vuosi tuo tullessaan.

Tällä hetkellä uusia hakemuksia ei tosiaan oteta enää sisään, mutta toivotaan, että tuki tekee paluun ensi vuoden alussa.

Miten innovaatioseteliä voi hyödyntää käytännössä?

Mike Tysonin sanoin: kaikilla on suunnitelma, kunnes heitä lyödään päähän. Liiketoiminnaksi käännettynä sitaatti tarkoittaa sitä, että loistavinkaan idea (hyvä suunnitelma) ei tuota euroakaan liikevaihtoa, jos asiakkaat eivät halua ostaa. Tyypillisin virhe (isku päähän), jonka moni yritys tekee onkin se, että tuotetta / ideaa ei testata oikeilla asiakkailla riittävän aikaisessa vaiheessa.

Innovaatioseteli onkin erinomainen keino suojautua ensimmäisiltä iskuilta, sillä sen avulla voit testata tuote- tai palveluideasi käytännössä, ennen kuin investoit siihen enempää omia rahojasi. Käydään seuraavaksi läpi erilaisia tapoja, kuinka tukea voi hyödyntää idean kypsyydestä riippuen.

Idean validointi

Mikäli tuote- tai palveluideasi on vielä alkutaipaleella, niin yksi parhaista tavoista innovaatiosetelin hyödyntämiseen on ehdottomasti Design sprint. Se on GV:n (Google Ventures) kehittämä toimintamalli, jossa ideasta muotoillaan 5 päivän aikana prototyyppi, jota testataan viimeisenä päivänä oikeilla asiakkailla.

Digitaalisten ratkaisujen kehittäminen

Jos ideasi on jo hieman pidemmällä, innovaatioseteliä voi hyödyntää niin, että sen avulla kehitetään oikea digitaalinen tuote, tai ainakin tuotteen prototyyppi. Useimmiten kyseessä on mobiilisovellus, jonka avulla halutaan ratkaista joku käytännön ongelma tai kehittää asiakaskokemusta paremmaksi.

Selvitykset, suunnitelmat ja kartoitukset

Uudet digitaaliset tuotteet, palvelualustat ja web-sovellukset voivat olla todella monimutkaisia kokonaisuuksia ja ne tarvitsevat tuekseen hyvän suunnittelun sekä kattavasti erilaisia selvityksiä. Innovaatiosetelin avulla voidaan toteuttaa esimerkiksi vaatimusmäärittely, esiselvitys, teknologiakartoitus tai muu vastaava tutkimus, joka täytyy olla kunnossa ennen varsinaisen työstön aloittamista.

Muut vaihtoehdot

Innovaatioita on monenlaisia ja niiden takana on erilaisia tiimejä sekä erilaista osaamista. Siinä missä toinen tarvitsee tuekseen tuote- tai palvelustrategian kanssa, toinen voi kaivata apua erilaisten mittaus- tai testauspalveluiden toteuttamisessa. Ei ole ollenkaan poikkeuksellista, että apua on hankittu myös tulosten analysointia, arviointia ja jatkojalostusta vaativissa tilanteissa. Myös asiantuntijalausunnot sekä IPR-asiat ovat hyvin tyypillisiä innovaatiosetelin avulla taklattavia osa-alueita.

Miten innovaatioseteliä voi hakea?

Innovaatioseteli haetaan Business Finlandin asiointipalvelun kautta. Jos kaikki on kunnossa, prosessiin menee n. 30 minuuttia. Siinä kerrotaan lyhyesti hakevasta yrityksestä, innovaatiosta sekä hankkeen sisällöstä.

 1. Kirjaudu sisään suomalaisilla pankkitunnuksilla
 2. Tee uusi hakemus
 3. Syötä organisaation tiedot
 4. Valitse hakemuksen tyyppi
 5. Syötä tarvittavat tiedot ja valitse yhteistyökumppani

Kun hakemuksesi on lähetetty, vastaus saapuu yleensä n. viikon kuluessa hakemuksen lähettämisestä. Tämän jälkeen vastaanotettu rahoitus tulee vielä hyväksyä päätöksestä löytyvien ohjeiden mukaisesti ja sen jälkeen projekti voidaan aloittaa. Projektin toteutuksen jälkeen täytetään vielä kevyt loppuraportti, joka palautetaan asiointipalvelun kautta.

Jos sinulla on projekti ja mietit olisiko se mahdollista toteuttaa innovaatiosetelin avulla, niin ota meihin yhteyttä ja selvitetään vastaus yhdessä.